donderdag 21 maart 2013

Kikkers

Er zijn zeer veel kikkers in Australië en die kom je dan ook overal tegen. En s'avonds hoor je gekwaak overal vandaan komen. Het komt voor dat het gekwaak uit het afvoerputje van de regenpijp komt.  Er zijn ook vele soorten kikkers. Leuke kleine gifgroene kleefkikkertjes,

 
maar ook hele grote cane toads.
De cane toads werden hier vrijgelaten om insecten en muizen te bestrijden, maar in plaats van deze plaagdieren op te eten richtte de kikker zich op andere dieren, zoals andere amfibieën die ook insecten eten. Daarnaast is de cane toadkikker erg giftig en vijanden in gebieden waar de kikker van nature niet voorkomt kunnen doodgaan als ze de kikker proberen te eten. Hierdoor wordt de reuzenpad tegenwoordig zelf als plaagdier gezien. Er zijn zelfs dode krokodillen gezien die een cane toad hebben opgegeten.
De canetoad is zelfs een symbool geworden voor diersoorten die een ecologische ramp veroorzaakt hebben als ze in gebieden terechtkomen waar ze eigenlijk niet thuishoren.Het is is een van de grootste soorten kikkers ter wereld en kan een lengte bereiken van meer dan 30 centimeter. De cane toad is hier nauwelijks nog terug te brengen doordat ze geen natuurlijke vijanden hebben. In sommige dorpen gaan ze eens in de zoveel tijd met z'n allen op canetoad jacht en proberen ze er zoveel mogelijk dood te slaan. Dat helpt dan weer een tijdje.
Vandaag trof ik een grote aan op de weg die platgereden is door een auto. Let wel, ik heb maatje 46:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten