zaterdag 19 januari 2013

Het was vroeger ook warm in Australië: Vulkanen!

In Mount Gambier liggen twee grote vulkaankraters naast elkaar. Nauwelijks 100  meter vanelkaar. Beiden zijn gevuld met water. De ene echter met helder diepblauw water, de andere heeft groen water.
De ene heet dan ook logischerwijs The Blue Lake; de andere heeft de onbegrijpelijke naam :Leg of Mutton lake crator". En 12 kilometer verderop ligt de krater : Mount Schank. Ze zijn allen ontstaan zo'n 4500 tot 5000 jaar geleden. Geologisch gezien schijnt dit nog maar heel recent te zijn. Ze spreken hier dan ook van jonge vulkanen en ze worden ook niet als dood beschouwd. De verwachting is dat ze eens weer actief zullen gaan worden. Er wordt ook nog af en toe seismologische bewegingen waargenomen.
Wij hadden alleen nog maar een crator gezien in Queensland en dat was een kleintje vergeleken bij deze. Deze zijn indrukwekkende grote! En gewoon zonder toegangsprijzen te bewonderen.

Mount Gambier:








Mount Schank:

Hier zie je de vulkaan in de verte liggen in het landschap. Op de een of andere manier lukt het me niet de foto's een beetje leuk onder elkaar te krijgen. Komt misschien door m'n kleine beeldscherm.

Goed aangegeven.
Agnes bovenop de rand van de vulkaan.

Informatie over de vulkanen.
De trap naar boven. De ontelbare vliegen zie je niet op de foto. Erg bijzonder!
Een vakantiekiekje voor "later".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten