vrijdag 25 januari 2013

Eindelijk regen!

Vannacht heeft het eindelijk geregend! Het was hier zo droog dat het beangstigend was. Bijna geen groen stukje meer over, met uitzondering van de bladeren van de eucalyptusbomen (gumtrees). Maar die hebben er dan ook eeuwen over gedaan om tegen zulke droge omstandigheden en zelfs vuur te kunnen overleven.
Een paar km verderop in de bergen staat meer dan 17.000 ha bos in de brand. Gisteren was de wind gedraaid en hing er een grote rookwalm. Toen kwamen de bushfires wel erg dicht bij voor ons idee. Maar gisteravond werd het al bewolkt en vannacht begon het zo te onweren dat wij lagen te trillen in de camper. Er zat op een gegeven moment nog geen seconde verschil tussen de bliksemflits en de donder. En het donderde ook maar door. De regen was niet heel veel maar genoeg om de ergste droogte te doen verdwijnen. En de bushfires in de buurt lijken ze meer onder controle te hebben. Mocht je meer info willen google eens op bushfires en Gippsland en dan komt er vast wel wat.

Zo droog is het hier.

 De overheid geeft veel voorlichting aan de mensen over de gevaren van brand, maar benadrukt dat mensen zelf een plan moeten maken om in het geval van nood zichzelf te kunnen redden. "Have you got your bushfireplan ready?" is een kreet die je hier veel leest. Met andere woorden de overheid doet wat ze kan in het algemeen aan het blussen, maar op persoonlijke hulp moet je niet te veel rekenen. Dat moeten de mensen echt zelf doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten