donderdag 28 februari 2013

Naar de Emergency


Agnes had al dagen enorme oorpijn. In Australië kun je naar een drogist (Pharmacy) gaan en aan een apotheker vertellen wat er aan de hand is. Deze kan aan de hand van je verhaal besluiten om bepaalde medicijnen te adviseren. Het werkt als een soort voorportaal voor de huisarts, wat hier GP wordt genoemd. De apotheker mag bepaalde medicijnen verkopen die bij ons alleen op dokersrecept te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld zoiets als Ventolin (pufjes) en diclofinac anti-histamine.

De apotheker vertelde dat Agnes“Aqua Ear” kon proberen, dit werkt direct nadat je het in je oor hebt gedruppeld. Als dit niet werkte moest ze naar een dokter toe. Het werkte niet dus gingen we naar de eerste hulp bij het ziekenhuis in Bundaberg.



 

Agnes vertelde bij de balie wat er aan de hand is. Dat gebeurd dan bij een triage-nurse. Ze moest vervolgens een formulier invullen met naam, adres en iza nummer en ze maakten een kopie van het paspoort. We konden vervolgens wachten. Op de tv verscheen een scherm dat niet geholpen werd op tijdstip van binnenkomst, maar op urgentie van het probleem. We vonden dit maar een vreemd systeem. Het was een oude wachtruimte, en het deed allemaal niet erg schoon aan. Het gebouw was ook oud en dat kon je binnen ook aan alles zien. We hadden buiten al een man zien staan in de regen die aan een infuus zat die aan een paal met wieltjes naast hem stond. Hij stond te wachten op een ambulance om vervoerd te worden. Hadden we ook nog nooit gezien.
Na een lange tijd wachten werd ze opgeroepen. Haar temperatuur en hartslag werden gemeten. Dit was goed, maar betrof een standaard procedure.Vervolgens konden weweer terug in de wachtkamer. Een uur later werden we opgeroepen door de dokter.
De diagnose is: een grote oorontsteking die met druppels en tabletten behandeld moet worden. Hij heeft een `wig`in het oor gedaan. Dit is een soort watje die er vanzelf uitvalt als de zwelling afneemt. Dit zou na ongeveer 5 dagen zijn. Met tabletten en oordruppels zou het met zo’n 5 dagen over moeten zijn. Zwemmen mag nu niet. Het oor mag helemaal niet nat worden. Nu de papieren afhandeling. Er moest een geel papier ingeleverd worden bij de balie. Hier vertelde de dame dat Agnes een formulier moet ondertekenen en dat we dan niks hoeven te betalen. Als we dat niet willen moet de nota wel worden betaald. Die handtekening werd dan ook snel gezet. Met een recept gingen we naar de medicijnenafdeling. Daar lieten we het briefje zien. De man vertelde als we geen 4,5 uur wilden wachten op de medicijnen dan konden we beter naar een drogist gaan om ze op te halen. De medicijnen zouden daar hetzelfde kosten, maar daar konden we ze zo meekrijgen. Hij vertelde dat dit komt omdat de Australische healthcare het heel druk heeft en dat er daarom zulke lange wachttijden zijn overal. Dat vonden we een fijn advies en we verlieten snel het ziekenhuis.
We waren voor 11 uur binnen bij de emergency en we waren pas om 2 uur weer bij de camper.
Echter na 2 dagen werden de klachten alleen maar erger. Daarom moesten we weer naar het ziekenhuis. Nu in Rockhampton. Daar was het een net gebouw, ondanks dat er naast een nieuw gebouw werd geplaatst,  het leek er schoon en het rook er fris en we werden geholpen op tijdstip van binnenkomst. Heel anders dan in Bundaberg.
De triage nurse was een man en die wist van een overeenkomst die Australië heeft met Nederland en dat we geen kosten hoefden te betalen voor doktersbezoek.
De dokter die we al snel kregen te spreken, nog geen 10 minuten wachten, vermoedde dat de pijn te maken had met een schimmel in plaats van een ontsteking. En de pillen en druppels waren een anti-biotica en die werken niet tegen schimmels.
Hij heeft ons ergens tussen andere afspraken in weten te zetten en liep met ons door het ziekenhuis naar de juiste afdeling. Erg fijne service! Hij vermoedde dat hiervoor eigenlijk wel betaald moet worden, maar we hoefden geen papieren in te vullen.We moesten nog wel bijna 2 uur wachten, maar dat was beter dan een nieuwe afspraak te moeten maken over bijvoorbeeld een paar dagen.
De oorarts heeft met een camera in het oor gekeken en zag dat er inderdaad schimmel in zat. Met een holle naald heeft hij de grootste stukken eruit gezogen. Hij vertelde dat dit zomaar kan ontstaan als er ergens een schimmel de kans krijgt in een oor binnen te komen. Vaak door vervuild water. Maar ook de grote luchtvochtigheid die wij Europeanen niet gewend zijn.
Er hoefde verder geen nieuwe medicijnen worden aangeschaft en wij konden nu weer verder met de reis. Het is nu zaak het oor 5 dagen droog te houden. Dat valt niet mee, want het regent hier regelmatig en daarnaast is het “sticky hot”! Want we zitten nu immers in de tropen.




zaterdag 23 februari 2013

Er zijn nieuwe overstromingen

Er zijn nieuwe flood warnings (waarschuwing voor overstromingen) in New South Wales. Wij zitten inmiddels in Queensland, maar hebben nog niet zolang geleden in Port Macquarie op een camping gestaan. Zie deze link: the-breakwall. Ook hebben we overwogen om in Bellingen op een camping te gaan staan. Daar is het op dit moment helemaal mis. Er worden al mensen geëvacueerd en er zijn al mensen vermist en verdronken. De Hastings rivier zal naar verwachting de hoogste stand bereiken sinds het record in 1978. 16.000 mensen zitten zonder stroom in de buurt van Byron Bay etc. Voor meer info: flooding in NSW. Wij zijn erg blij dat we dat gebied op tijd hebben verlaten.
Wij rijden nu naar noord Queensland (The Far North). Wij zijn Gympy al gepasseerd. Deze plaats stond op 30 januari dit jaar nog half onder water zagen we op een tv in een campingkitchen:
 

Toen wij er waren was er een weg die nog steeds afgesloten was; namelijk die naar Tin Can Bay. En er kon geen geld gepint worden.
 
.




Er was vandaag een waarschuwing dat er een groot regengebied met zware wind onze kant zou opkomen en we maakten ons al klaar om te vertrekken. Echter we waren blij te lezen: "Severe thunderstorms are no longer occurring in the Capricornia and Wide Bay and Burnett districts and the warning for these districts is CANCELLED.

Wij reizen in het natte seizoen en dit soort gebeurtenissen zijn mogelijk. Wij moeten daarom de weerberichten goed in de gaten houden. Probleem is echter dat de weersvoorspellingen op diverse sites erg wisselend zijn en vaak onjuist.
We gaan nu richting Bundaberg. Die plaats heeft ook grote problemen gehad wegens overstroming op 30 januari dit jaar. Gisteren zagen we dat een grote groep schoonmakers klaar zijn met het werk en in collonne vertrokken. We zijn benieuwd wat we daar aantreffen. Anders rijden we door.

donderdag 21 februari 2013

Een uitgestelde Australia-day

In Harvey Bay is Australia-day niet doorgegaan vanwege het zeer slechte weer. Dit is uitgeteld naar zaterdag 23 februari. Voor dit feest kun je je gepast kleden want er is van alles te krijgen waar de Australische vlag op staat. Wij bereiden ons al vast voor op dit feest. Je hoort ook eigenlijk je gezicht te schminken in dezelfde kleuren als de vlag, maar wij vonden dit wel mooi genoeg. 

 

De saus komt uit de neusgaten!

Er is op dit moment een actie gaande bij een grote sausmerk. Als je bijvoorbeeld 2 potten ketchup koopt dan kun je een gratig sausdop krijgen in de vorm van een hoofd. Deze dop kun je in de plaats draaien van de standaarddop. Als je dan de ketchup (of andere saus) op je broodje kaas wilt doen dan komt de saus uit de neusgaten lopen.
Wij vinden het een leuke gadget, maar het lijkt hier tegen te vallen. Dat komt misschien omdat de neusgaten niet kunnen worden afgesloten na gebruik. Je moet de gele dop er af draaien, schoonmaken en dan de gewone dop er weer op doen om de ketchup te bewaren. Of je moet het niet erg vinden dat het potje open blijft staan. Erg leuk voor kinderen, maar niet handig in gebruik.....
Wij hebben hier bruine barbecuesaus gebruikt, maar  als je ketchup gebruikt krijg je een ander beeld met de rode saus die uit de neusgaten loopt.
Het "schroefdraad" van dit dekseltje is breder dan de potten ketchup bij ons in Nederland. Om er thuis plezier van te kunnen hebben moet je dus ook een pot meenemen.
 

 

 


woensdag 20 februari 2013

Ook typisch Australisch; de Mozzies en Sandflies

Op bijna alle campings komen tegen de schemering de Mozzies te voorschijn. De sandflies zijn de hele dag actief. In Australië komt geen malaria voor. Wel Dengue. Ook wel knokkelkoorts genoemd. Een hele nare ziekte.De symptomen zijn: Plotse koorts (tot 41 °C), met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren, en soms een uitslag, die uit helderrode petechiën bestaat en meestal op de onderbenen en de borst begint. Er kan ook een maagdarmontsteking bestaan met misselijkheid, overgeven en/of diarree (met bloed).
In sommige gevallen zijn de symptomen veel milder, en kan de ziekte, als er geen uitslag optreedt, worden miskend als griep of een andere virusinfectie. Zo kunnen de mozzies ook deRos river virus of de Barmah forest virus overbrengen.
Floortje Dessing heeft ook een tijd dengue gehad en had problemen met een nier gekregen.
Op alle campings zie je daarom dat mensen of naar binnen gaan al voordat het schemerig wordt of dat iedereen met spuitbussen aan de slag gaan. Soms zit hier wel 80% Deet in (Bushmen). Maar het helpt niet voldoende. De Mozzies of sandflies vinden altijd wel een plekje. Of misschien zijn ze resistent geworden. Op de ene camping is het erger dan op de ander. Wij zijn op 1 camping helemaal onder de rode bultjes gekomen terwijl wij nu op een camping zijn waar die beestjes nauwelijks zijn. Erg fijn!

 


dinsdag 19 februari 2013

Wij: "The Most attractive couple in Australia?"

Tja, soms is er niemand in de buurt om een foto te nemen..... helaas. Maar misschien straks thuis ff fotoshoppen ;-)




zaterdag 16 februari 2013

The Information office

Als we ergens de interessante plaatselijke attracties willen zien gaan we altijd naar de information office (De i). Iedere plaats die iets betekend in Australië heeft er wel één. Vaak kun je al op de highway op de borden zien dat er een information office in de volgende plaats is. Blauwe borden met een gele i erin.


 
De i is bemenst met (meestal) vrijwilligers en kennen de omgeving goed. Verder is er veel gratis informatiemateriaal te krijgen. Vaak gratis plattegronden en wegenkaarten. Soms zijn de mensen van de i zo enthousiast dat je kilo's papier mee naar buiten neemt. Vandaag was het weer zover. Een dame bleef maar praten, kopieën maken en met papieren komen. Toen we naar buiten liepen riep de dame ons nog iets achterna en kwam ons achterna lopen en drukte ons nog snel een foldertje in de hand van iets wat we toch ook echt moesten gaan bekijken. Zij vond mij duidelijk meer dan aardig ;-)
De gebouwen waarin de i zijn gehuisvest zijn heel divers.  Hieronder zijn een aantal foto's.






 

woensdag 13 februari 2013

Nog een monitor

Vanmiddag wilden we net aan de thee gaan toen Agnes wat hoorde ritselen in de bosjes naast onze camper. Wij staan aan de zee. Alleen de duinen die begroeid zijn met struikgewas scheiden ons van Emerald Beach. En in deze struiken leeft van alles en ook de monitor. Wat hij eet hebben we niet goed kunnen zien. Maar wie dat wel kan, graag even mailen want wij zijn erg benieuwd:

Free pancakes for breakfast!

Vanmorgen ging de wekker net iets voor half 9 omdat we werden verwacht in de campingkitchen. We kregen namelijk pannenkoeken voor het ontbijt! Hele dikke en we mochten net zoveel eten als we wilden. Ik met maplesiroop en Agnes met jam. Leuk en lekker om dit te hebben meegemaakt.
 










Ik was even weg om koffie te halen en toen nam  een vogeltje een stukje van mijn pancake






dinsdag 12 februari 2013

Een Monitor op de camping!

Tijdens ons ontbijt op 12 februari 2013 op de Big4 camping in Nambucca head zagen we ineens deze 
Monitor:
  


We hadden al eens eerder zo'n dier gezien maar dit was toch wel een hele grote. Minstens anderhalve meter.
We hadden al wel waterdragons gezien deze vakantie maar deze stellen niets voor ten opzichte van deze grote monitors. Deze zijn hoogstens een halve meter lang en zie er zo uit:



Hieronder is het filmpje dat we van de monitor hebben gemaakt: