dinsdag 29 januari 2013

In de ban van Weathersystem Oswald


Het was eerst een cycloon die ze Oswald noemden, daarna werd het een depressie en toen wisten ze niet meer hoe ze het moesten noemen en werd het een "weathersystem". In ieder geval heeft de hele oostkust van Australië er last van en zijn er grote gebieden onder water gelopen. Ook net de plaatsen die bij ons op de route liggen. Ze zijn nu niet te bereiken. Ook wij hebben veel regen gehad. Wij zijn daarom inmiddels uitgeweken naar de hoofdstad van Australië; Canberra. Dit ligt meer landinwaards en hierdoor verder van het slechte weer af.
Hier is het heerlijk zonnig weer en we zijn daarom blij dat we deze route hebben genomen. Het is de bedoeling dat we vrijdag weer terug naar de kust gaan. Naar Batesmanbay. Dan durven we het wel weer aan. Van daaruit gaan we richting Ulladulla en dan verder omhoog naar Sydney. Maar zover is het nog niet.
Op het moment dat dit bericht wordt geplaatst zitten we in de Nationale bibliotheek van Australië in Canberra. Hier is een zaal van zo'n 100 meter lang en 20 meter breed waarin ieder die dat wil zo plaats kan nemen en via WIFI gratis kan inloggen op het internet. En niet eens alle plaatsen zijn bezet. Er zijn ook plaatsen met stopcontacten. Het is er heerlijk stil en via airco gekoeld. Ideaal voor mensen zoals ons.

 
 
We hebben gezien dat  dit slechte weer ook in het nieuws in Nederland is geweest. Het is hier aan de orde van de dag en wij houden het goed in de gaten voordat we ergens naar toe gaan waar we in de problemen kunnen komen.


Spinnenparadijs? (in Eden)

In Eden kwamen we deze grote spin tegen. Een dergelijke spin is niet bijzonder, maar wel in Zuid Australië. Meestal zien we deze in Queensland. De spin bijt wel, maar is niet giftig, aldus de man van de receptie van de camping waar wij een nachtje verbleven.




vrijdag 25 januari 2013

Eindelijk regen!

Vannacht heeft het eindelijk geregend! Het was hier zo droog dat het beangstigend was. Bijna geen groen stukje meer over, met uitzondering van de bladeren van de eucalyptusbomen (gumtrees). Maar die hebben er dan ook eeuwen over gedaan om tegen zulke droge omstandigheden en zelfs vuur te kunnen overleven.
Een paar km verderop in de bergen staat meer dan 17.000 ha bos in de brand. Gisteren was de wind gedraaid en hing er een grote rookwalm. Toen kwamen de bushfires wel erg dicht bij voor ons idee. Maar gisteravond werd het al bewolkt en vannacht begon het zo te onweren dat wij lagen te trillen in de camper. Er zat op een gegeven moment nog geen seconde verschil tussen de bliksemflits en de donder. En het donderde ook maar door. De regen was niet heel veel maar genoeg om de ergste droogte te doen verdwijnen. En de bushfires in de buurt lijken ze meer onder controle te hebben. Mocht je meer info willen google eens op bushfires en Gippsland en dan komt er vast wel wat.

Zo droog is het hier.

 De overheid geeft veel voorlichting aan de mensen over de gevaren van brand, maar benadrukt dat mensen zelf een plan moeten maken om in het geval van nood zichzelf te kunnen redden. "Have you got your bushfireplan ready?" is een kreet die je hier veel leest. Met andere woorden de overheid doet wat ze kan in het algemeen aan het blussen, maar op persoonlijke hulp moet je niet te veel rekenen. Dat moeten de mensen echt zelf doen.

maandag 21 januari 2013

Australiaday (26-1)

Wij staan op de Big4 camping in Bairnsdale. Hier is nog plek op de camping op 26 januari en voor 26 dollar per nacht. Op 26 januari is  het Australiaday en veel campings zijn die dag allang volgeboekt. Het is een nationale feestdag waarop (bijna) iedereen vrij is. Tevens is het de laatste dag van de schoolvakantie. Hiep hoi!!!
Daarna zakken de prijzen op de campings ook ineens heel sterk. Een camping kan wel van 50 dollar naar 30 dollar gaan per nacht. (De camping in Bairnsdale is nogal van de kust af en daardoor minder in trek. Er zijn momenteel weinig betalende gasten en om die ook niet weg te jagen doet deze daarom niet mee aan dit gedoe.

Overigens is Australiaday vooral een groot commercieel succes. Zet op de verpakking van wc papier dat het ideaal voor Ausraliaday is en hoppa, het verkoopt blijkbaar een stuk beter. Ketchup in een speciale blauw pot. Mensen slepen de winkels leeg met typische Australiaday producten.







The Great Ocean Road

The Great Ocean Road, wie kent hem niet? Wij hebben deze nu voor de 2e maal gereden. Nu de andere kant op, vanaf Warrnambool. Na een koude nacht  (ongeveer 11 graden, maar wel plus!) zijn we vroeg opgestaan.De vorige keer dat we deze weg reden hadden we enkele plekken overgeslagen vanwege de tijd. En die wilden we nu alsnog bekijken.
Op foto's staan de rotsen van The Gibson Steps en hoewel we ook deze de vorige keer hadden gezien, wilden we deze nog graag een keer zien. Je kan met een zigzagtrap langs de rotsen naar beneden komen op het strand en dan langs het water lopen naar de 2 grote rotsen in de zee.




De Great Ocean road wordt hierna een beetje saai naar ons idee en je hoeft deze dan ook niet verder af te rijden zonder dat je iets mist. Dat hebben wij dan ook niet gedaan.

We zijn de grens over

Hoewel Australië één land is zijn er toch grenzen tussen de staten. We zijn inmiddels de grens gepasseerd van Zuid Australië naar de staat Victoria. Er staat geen grenspost en ook geen douane, alleen een bord. En een afvalbak voor fruit. Want vanwege allerlei fruitvliegen en andere insecten, maar ook ziekten is het verboden om bepaalde soorten fruit mee te nemen van de ene naar de andere staat. Tot nu toe hebben we  nog niet gezien dat er handhaving plaatsvindt.Wat is er nog meer verschillend? Wat wij hebben gemerkt niet veel. In Victoria is het een half uur later dan in Zuid Australië. Bij de supermarkten krijg je geen plastic tasje om  je boodschappen in te doen. Wil je die wel dan kost het 10 cent. In de overige staten worden de boodschappen voor je in gratis plastic zakken gestopt.In Zuid Australië zit er 10 cent statiegeld op pet-flessen, verder heb je dat nergens.













De auto's hebben een andere nummerplaat. En je kunt een auto alleen maar overschrijven in de staat welke op de nummerplaat staat. Vandaag merkten wij dat dit ook nog op een andere manier wordt geregistreerd. Per ongeluk reden we in Melbourne over een tolweg. Dit stond niet goed aangegeven en toen we hier achter kwamen konden we niet meer terug. Je kunt het vervolgens online betalen met de creditcard of op het postkantoor, binnen 3 dagen. Anders volgt een boete. Op het postkantoor wisten we wel het kentekennummer, maar niet in welke staat de auto geregistreerd staat. Als we de verkeerde staat hadden doorgegeven dan was onze betaling niet goed geregistreerd en hadden we alsnog een boete gekregen.  We hadden al eens eerder een tolweg niet op tijd betaald in Sydney. De tol was toen ongeveer 6 dollar. Bij het afleveren van de camper bleek de boete ongeveer 75 dollar te zijn. Wij willen daarom nu wel op tijd de tol betalen.




zaterdag 19 januari 2013

De Boa's in Aussie ;-)








Het was vroeger ook warm in Australië: Vulkanen!

In Mount Gambier liggen twee grote vulkaankraters naast elkaar. Nauwelijks 100  meter vanelkaar. Beiden zijn gevuld met water. De ene echter met helder diepblauw water, de andere heeft groen water.
De ene heet dan ook logischerwijs The Blue Lake; de andere heeft de onbegrijpelijke naam :Leg of Mutton lake crator". En 12 kilometer verderop ligt de krater : Mount Schank. Ze zijn allen ontstaan zo'n 4500 tot 5000 jaar geleden. Geologisch gezien schijnt dit nog maar heel recent te zijn. Ze spreken hier dan ook van jonge vulkanen en ze worden ook niet als dood beschouwd. De verwachting is dat ze eens weer actief zullen gaan worden. Er wordt ook nog af en toe seismologische bewegingen waargenomen.
Wij hadden alleen nog maar een crator gezien in Queensland en dat was een kleintje vergeleken bij deze. Deze zijn indrukwekkende grote! En gewoon zonder toegangsprijzen te bewonderen.

Mount Gambier:








Mount Schank:

Hier zie je de vulkaan in de verte liggen in het landschap. Op de een of andere manier lukt het me niet de foto's een beetje leuk onder elkaar te krijgen. Komt misschien door m'n kleine beeldscherm.

Goed aangegeven.
Agnes bovenop de rand van de vulkaan.

Informatie over de vulkanen.
De trap naar boven. De ontelbare vliegen zie je niet op de foto. Erg bijzonder!
Een vakantiekiekje voor "later".